Globalno usklađeni ispitni postupak (WLTP)

WLTP – ispitivanje načina funkcioniranja novih automobila u svakodnevnom životu

 

WLTP označava globalno usklađen ispitni postupak za laka vozila, kojim se mjere emisije i potrošnja automobila u većem rasponu uvjeta nego kod prethodnog, zastarjelog ispitivanja imena Novi europski ciklus vožnje (NEDC).


Nakon uvođenja u rujnu 2017. rigorozna ispitivanja WLTP-a provedena su u laboratorijskim uvjetima pod strogim nadzorom s ciljem mjerenja potrošnje goriva, razine emisija CO2 i štetnih plinova u novim putničkim automobilima. Prema novom ciklusu također će se mjeriti potrošnja energije električnih i plug-in hibridnih vozila.


Cilj novih ispitivanja jest pružanje realistične slike korisnicima o načinu funkcioniranja najnovijih vozila u svakodnevnim uvjetima vožnje.


Mazdini obnovljeni motori SKYACTIV zadovoljavat će najnovije propise standarda Euro 6d i uključivat će novu tehnologiju u budućnosti kako bi se čistim i učinkovitim pogonskim sustavom ispunila zahtjevna ograničenja emisije u automobilima koji pružaju zabavu u vožnji.


Po čemu su ta nova ispitivanja drugačija?

Do sada su sva nova vozila u EU bila ispitivana prije prodaje pomoću Novog europskog ciklusa vožnje (NEDC). Međutim, taj set ispitivanja uveden je u 80-im godinama prošlog stoljeća. Ne samo da su se od tada napredovanjem tehnologije promijenili automobili, već su se promijenile i navike vozača i uvjeti na cesti. To staro ispitivanje temeljilo se na teoriji, a ne na realističnom načinu vožnje.

 

Danas automobili uobičajeno sadrže opcije za povećanje udobnosti (npr. klima-uređaj) koje utječu na visinu emisije i potrošnje goriva, a oni se nisu uzimali u obzir kod starog ispitivanja. To je dovelo do raskoraka između vrijednosti izmjerenih u laboratoriju i onih koje automobili zapravo ima u stvarnosti.

 

Nova ispitivanja prema WLTP-u velik su korak naprijed. Izrađena su u svrhu bolje simulacije stvarnih uvjeta vožnje s novim smjernicama za stavke kao npr. temperatura okoliša, tlak u gumama i otpor pri kretanju vozila cestom. Ciklus WLTP traje 50 % dulje od ciklusa NEDC (30 min u usporedbi s 20 min), udvostručuje udaljenost na kojoj se obavlja ispitivanje i ima veću maksimalnu i prosječnu brzinu ispitivanja.

WLTP – prednosti za vozače i vlasnike

Imat ćete točniju sliku o visini potrošnje goriva i emisijama novog automobila. Tako ćete prilikom kupovine automobila moći usporediti realistične rezultate ispitivanja novih automobila i lakše donijeti odluku. Budući da su ispitivanja uobičajena praksa za sve automobile diljem svijeta, u te podatke možete se pouzdati svugdje.

 

WLTP mijenja način ispitivanja novih vozila, no ne i kako se vi osjećate za volanom Mazde. Ta posebna veza između automobila i vozača, odnosno konja i jahača koji djeluju u potpunom skladu, uvijek će biti u središtu svake Mazde. Obnovljeni motori SKYACTIV zadovoljavat će najnovije propise standarda Euro 6d i uključivat će novu tehnologiju kako bi se čistim i učinkovitim pogonskim sustavom ispunila zahtjevna ograničenja emisija u automobilima koji pružaju zabavu u vožnji.

Ispitivanja prema WLTP-u i promjene odvijat će se u fazama

1. rujna 2017. WLTP je stupio na snagu kao dio novih standarda Euro 6c i Euro 6d TEMP za nove modele te će se od 1. rujna 2018. primjenjivati na sva novoregistrirana vozila.

 

Od siječnja 2019. prilikom prodaje novih automobila prikazivat će se samo podaci prema WLTP-u.
GLOBALNO USKLAĐENI ISPITNI POSTUPAK ZA LAKA VOZILA (WLTP) - ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Hoće li podaci o ekonomičnosti potrošnje goriva i emisijama CO2 točno odražavati način vožnje?

Kao što je to slučaj kod svakog laboratorijskog ispitivanja, tako će i ovdje postojati razlike između rezultata u laboratoriju i stvarnih uvjeta vožnje. Međutim, rezultati postupka WLTP bit će sličniji stvarnim uvjetima vožnje nego kod starih ispitivanja.

Hoću li bolje razumjeti kako različite opcije na automobilu utječu na ekonomičnost potrošnje goriva?

Da. Pomoću postupka WLTP vozači i vlasnici moći će vidjeti kako različiti kotači i gume, alarmi, senzori za parkiranje, električna sjedala i druge opcije utječu na potrošnju goriva. Staro ispitivanje NEDC koristilo je osnovni model za svaki automobil.  

Tehnologija

Beskompromisne performanse

Saznajte više

Obratite nam se

Sva pomoć koja će vam biti potrebna

Saznajte više
Login